26 de setembre del 2013

Bunyols de bacallà

Hola a tots!
Ja se que el ritme de receptes és molt baix però últimament les setmanes no tenen prou dies!!!
Avui us porto una recepta típica catalana, així celebrem que el projecte català comença a ser un èxit.
Els bunyols són molt fàcils de fer i serveixen tant per a tapa com per a plat principal si hi posem un acompanyament: amanida, arròs, etc...En aquest cas els he fet de bacallà, però també es poden fer de carbassó, de patata,...o dolços!

Ull! no confondre amb els brunyols, aquests són típics de Girona i la massa es fa diferent, un dia us explicaré com es fan. Ara centrem-nos en el bacallà ;-)


Ingredients
-Una safata de bacallà dessalat o dos lloms de bacallà dessalats
-2 ous
-mig got de llet
-200gr de farina
-all i julivert
-mig sobre de llevat químic tipus Royal o 1 sobre blanc i 1 de lila
-un polsim de sal
-oli per fregir

Som-hi!
Comencem picant l'all i el julivert. L'ideal és fer-ho en el morter, jo ho vaig fer directament al bol on preparo la massa perquè al morter no m'hi cap i així m'evito trasvassements.



Un cop picat l'all i el julivert, esfilagarssem el bacallà i l'afegim tot xafant-lo amb la mà de morter.



Quan ho tinguem barrejat hi afegim els ous d'un en un i seguim xafant amb la mà de morter, llavors hi afegim la llet.



Aquí vull fer un incís: aquest recepta és una de les moltes combinacions possibles d'ingredients, però n'hi ha d'altres que també funcionen:

1 ou + un got de llet
2 ous + mig got de llet (la que fem ara)
1 ou + mig got de llet + mig got d' aigua de vichy
1ou + mig got de llet + mig got de cervesa

Això anirà a gust de cadascun, aneu fent provatures.

Un cop tot barrejat és l'hora d'afegir-hi la farina, que ja durà el llevat i la sal (vigileu que el bacallà ja és salat). Veieu que jo no he utilitzat llevat, sino els sobres blancs i liles de tota la vida, potser és una mania però per mi queden més esponjosos així. Els trobareu a qualsevol supermercat.



I ja tenim la massa llesta. Posem oli abundant en un cassó, fregidora, etc i l'escalfem fins que sigui ben calent.

Amb dues culleres agafarem massa i la posarem a l'oli. La manera de fer-ho perquè quedi una forma més rodona és agafar massa amb una cullera i amb l'altre la fem baixar. La idea és semblant a com es fan les croquetes, us deixo un vídeo on quedarà més clar el que us explico. De tota manera no us obsesioneu amb que quedin rodons perquè precisament es diuen bunyols perquè semblen un bony!


I llestos, fregim fins que quedi una mica dorats. No us passeu que quedaran secs. Poseu-los en paper absorbent per treure l'excés d'oli.
I ja podeu gaudir d'uns bunyols boníssims que us recordaran els de tota la vida, aquells que feia l'àvia i dels que se sentia l'olor només d'entrar per la porta.


Ja em direu si us han sortit bons.
Bon profit!


5 comentaris:

  1. T'han quedat ben bonics! Per a mi, un bunyol ha d'estar mal fet, sinó... no és un bunyol, no? he he he. petons, Eva!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Marina, a mi també m'agraden ben boturuts! jajaja a la foto no es veu gaire però tenien formes ben estranyes. Gràcies per visitar el blog! Petons

      Elimina
  2. Bona pinta..... I semblen fàcils de fer.
    Ho probaré.

    ResponElimina
  3. només em caldría saber quin pes de bacallà correspón al que tu dius "una safata", perque jo compro una penca i els trossos mes prims els faig servir per bunyols o per esqueixada, així que no se la quantitat que pot representar, i es important per la quantitat dels altres ingredients. Tenen una pinta boníssima, i els voldria fer així. La mare sempre els feia a ull i no sempre quedaven infladets. Merci!!

    ResponElimina

Moltes gràcies per comentar, el blog viu dels vostres comentaris!

Printfriendly