Avui us porto una recepta molt sana, ideal per berenar!!
La pastanaga s'ha utilitzat en pastisseria dolça des de l'Edat Mitjana, ja que en aquesta època els endolcidors eren escassos i molt cars, mentre que la pastanaga, que conté més sucre que qualsevol altra verdura, era molt més fàcil de trobar. La popularitat del pastís de pastanaga va sorgir probablement al Regne Unit gràcies al racionament durant la Segona Guerra Mundial.
La coca de pastanaga es fa posant pastanaga ratllada a dins, que quan es cou s'estova i li dóna una textura densa i suau. Hi ha moltes maneres de fer-la però jo us en porto una de molt sana: amb farina integral i sucre morè. Podeu fer la recepta en un motlle de pastís com jo o també podeu fer uns cupcakes!
Ingredients (per una coca de 24cm)
- 270gr de farina integral
-13gr de llevat tipus Royal
-6gr de bicarbonat
-2,5gr de sal
-6gr de canyella
-4 ous
-180gr de sucre morè
-200ml d'oli vegetal
-2 o 3 pastanagues ratllades
Som-hi!
Abans de començar, veureu que les mides són estranyes. Això és perquè les receptes originals són americanes i ells utilitzen les mides tablespoon (cullera de sopa) i teaspoon (cullera de cafè). O sigui que perquè tingueu una referència una cullerada de cullera de sopa són uns 13gr i una de cafè uns 6gr.
Ara si, comencem preescalfant el forn a 175ºC. Llavors barregem els productes secs en un bol, és a dir, la farina tamisada (molt important perquè surti esponjós), el bicarbonat, el llevat, la canyella i la sal. Vigileu que la sal no toqui el llevat.
En un altre bol barregeu els líquis, o sigui, els ous, l'oli, el sucre.
Llavors fem un forat com si fos un volcà a la barreja seca i li afegim al mig la líquida. Anem removent integrant una barreja amb l'altre fins que estigui homogènia.
Després ratllem la pastanaga i la afegim a la massa. Removem una mica. Si us ve de gust hi podeu afegir algun fruit sec com nous o avellanes, tot i que només amb pastanaga queda bonísima. Un truc per si no us voleu deixar el braç ratllant la pastanaga: la podeu posar a trossos a la picadora i la piqueu fina, fa el mateix efecte.
Ho posem en un motllo untat amb mantega o oli perquè no se'ns enganxi i ho posem al forn a 175ºC durant uns 30 minuts o fins que al punxar-hi un punxó surti net.
El deixem refredar i ja podem gaudir d'un pastís boníssim i molt esponjós.
Un detall de l'interior perquè veieu com d'esponjós queda:
Si voleu el pastís típic de pastanaga porta un frosting de formatge. Jo no li vaig fer perquè a casa el formatge no agrada però si el voleu fer, podeu veure com aquí.
Espero que el proveu de fer i que em digueu si us ha agradat.
Bon profit!