Hola a tots!
De tant en tant entre receptes us parlaré de temes que crec que us poden interessar.
Per una banda de productes que podeu necessitar: com per exemple avui que us explicaré coses sobre les farines. Altres dies us parlaré d'estris que per mi són indispensables.
També us parlaré de trucs senzills però que poden solucionar petits problemes a la cuina.
I finalment descobriments que faci: productes, novetats, tendències,.... Espero que us siguin útils!
I dit això anem per feina!
La farina
Bàsicament es trobareu tres tipus de farina que podeu necessitar per fer les receptes que jo us aniré proposant.
Per un costat tenim la farina convencional, és la que es fa a partir de blat i la trobem a qualsevol supermercat. Aquesta és la que heu d'utilitzar quan als ingredients només s'hi especifiqui "farina".
Aquesta farina passa per un procés de blanquejament amb clor que fa que sigui blanca, no es decolori i sigui més consistent. Però per culpa d'aquest blanquejament el gluten perd molta força i per això a les fleques fan servir farina sense blanquejar.
La farina sense blanquejar és el segon tipus de farina que podeu necessitar: la farina per fer pa.
Aquesta farina té un contingut molt alt en gluten i conté un 99,9% de farina de blat dur amb ordi malt per incrementar l'activitat del llevat, pel que resulta ideal per a l'elaboració del pa. Amb tant de gluten, el pa creix molt i queda esponjós. També és molt útil per fer la massa de la pizza.
Per últim trobem la farina de rebosteria. Aquesta farina té un contingut molt alt en midó i baix en proteïnes, el que significa que conté molt poc gluten, per això es fa servir per a fer pastissos.
Si no teniu farina de rebosteria, el midó de blat de moro (o popularment conegut com maizena) és un bon substitut. També es pot utilitzar la farina convencional, però els resultats no són els mateixos.
Amb aquesta farina les masses dels pastissos, pans de pessic, etc queden més lleugers i esponjosos.
Jo aquesta última no la utilitzo sempre i, tot i que és veritat que el resultat és diferent, no passa res si no en voleu comprar. Amb els dues primeres en teniu prou per fer unes bones receptes.
Per últim us volia comentar la classificació de les farines. Segurament haureu vist alguna vegada que en els ingredients d'una recepta posa "farina 0000" com en el cas dels panets de llet que podeu veure aquí.
Les farines es classifiquen en zeros en funció de la força que tenen (quantitat de gluten) i la classificació és aquesta:
-farina convencional: farina 0 o farina 00 (normalment no s'hi indiquen els 0)
-farina per fer pa: farina 000
-farina de rebosteria: farina 0000.
Per acabar, comentar-vos que no sempre és fàcil trobar farina de pa o de rebosteria. Pel que teniu la possibilitat d'anar-hi a comprar jo la trobo al Gros Mercat. Es tracta d'un supermercat per empreses (necessites NIF). Allà en tenen en sacs de 5kg que van molt bé per tenir a casa i que mai et falti farina.
Si no, cada vegada hi ha més supermercats que van incorporant la farina de pa a les seves estanteries. Alguns que en tenen són: Hipercor, Mercadona, Lidl,...
Espero que us hagi estat útil i que ben aviat poseu en pràctica els vostres coneixements sobre farines, que ara ja en sou uns experts!
Eiiii, no tenia ni idea de la classificació mitjançant 0 de les farines... sempre s'aprèn alguna cosa :)
ResponEliminaHola Eva! la farina de pà és la farina de força? vull fer coca de Sant Joan....
ResponEliminaGràcies!!
Hola Dolors, si és la de força.
ResponEliminaEspero que et sigui d'utilitat la,recepta de la coca i que et surti genial.
Abans de fer-la llegeix els comentaris que hi ha sota el post que ja veuràs que et seran d'utilitat.
Gràcies per visitar el meu blog!
moltes gràcies Eva, a veure què tal em surt!!! està molt bé el teu blog, ja t'avanço que el visitaré més vegades. M'agrada molt la cuina però no en sé massa. Sou fantàstics la gent que en sabeu i ho compartiu!!!!
ResponEliminaEstava buscant informació sobre la farina de força i he anat a parar aquí. Visc a Alemanya i no sabia com es traduïa això de la farina de força o de pa. Aquí a Alemanya he vist una classificació diferent que no sé si es correspon a la dels zeros (405, 1040...). Hauré d'investigar a què corresponen. El cas és que volia fer coca. Com em sortiria amb farina normal?
ResponEliminaQuina coca t'agradaria fer Marta?
ResponEliminaLa de sant Joan.
ResponEliminaDoncs en aquest cas t'aconsello que utilitzis la de força, sinó segurament no et quedarà bé. A Alemanya és el número 1050. Et deixo les categories per Alemanya:
ResponElimina405 y 415 Harinas refinadas, para pasteles
550 Harina blanca, para pizza y pasteles
1050 Harina de fuerza, para pan
1700 Harina integral
1150 Harina de Centeno
Ja em diràs si l'has trobada i si t'ha sortit bé,
Una abraçada!
Oh! Fantàstic! M'has estalviat la feina! Gràcies!
ResponEliminaDe res! però vull foto de la coca!!! jejeje
ResponEliminaJa la vaig fer! Em va quedar molt esponjosa. No m'ho esperava perquè és el que més em preocupava. A la molla se li troba a faltar l'anís que no tenia i em vaig oblidar de pintar-la (cuinant sóc un desastre), però ha quedat bona i ara que he fet la primera prova, estic convençuda que la propera vegada quedarà millor.
ResponEliminaGràcies una altra vegada
Me n'alegro moltíssim Marta! una abraçada i gràcies a tu per visitar el blog
EliminaMe n'alegro moltíssim Marta! una abraçada i gràcies a tu per visitar el blog
ResponEliminaLa farina d' arròs a part de no portar gluten, quines característiques té? Es pot fer servir igual que la de blat?
ResponEliminaHola, no sóc gran coneixedora de la farina d'arròs però sobretot crec que has de tenir en compte que no porta gluten per tant no s'utilitza per fer pa. Si vols fer pa sense gluten hauràs de buscar mescles ja preparades. El mateix passa amb la farina de blat de moro.
EliminaPer la resta no crec que tinguis problemes. Si vols indica'm quina recepta vols fer i et diré si et pot servir o no.
Gràcies per visitar el blog!
Gràcies Eva, molt interessant
ResponEliminaHola Eva, visc a Suissa, tinc un dubte ja he fet coca de vidre, necessito farina de força i de reposteria, aquesta ultima ja m'ha quedat clar, jo tinc gluten ho puc utilitzar com a farina de força?
ResponEliminaMoltes gràcies. Roser.
Hola Roser, Vols dir que tens gluten a banda de la farina? desconec si la pots preparar tu, però estic segura que a Suïssa trobaràs farina 00 o 000, que és la de força.
Eliminaja m'explicaràs si ho has aconseguit.
Gràcies per visitar el blog!
Gràcies. Sóc a Dinamarca i veia el "00" darrera, però amb el dibuix del pa. Per això no estava massa segura de si podia ser farina de força
ResponEliminaDe res! és informació força útil quan vius fora. Al estiu vindrem a Dinamarca!
Elimina