15 de desembre del 2012

Evacuinera.cat

Ja tenim domini!!!
A partir d'avui podreu accedir al blog a través del web www.evacuinera.cat



O sigui que ara encara és més fàcil accedir a les receptes i quedar com un rei o una reina!
Ja no teniu excusa....

13 de desembre del 2012

Quinoa amb carn i verdures

Hola a tots!
Avui us porto una recepta molt senzilla però que ens ha permès descobrir un ingredient nou: la quinoa.

La quinoa, tot i semblar un cereal, no ho és. No pertany a la família de les gramínies -on es troben situats els cereals-, però degut al seu alt contingut en midó el seu ús és el d'un cereal, pel que se l'anomena pseudocereal. La quinoa en realitat és una nou petita, d'uns 2 mil·límetres, i, per tant, i, en sentit estricte, seria un fruit sec. M'ha fet gràcia saber que la quinoa és família de la bleda i l'espinac!

La Quinoa era el GRAN aliment dels Inques però com sempre van arribar els conqueridors espanyols i la van bandejar, sense comentaris...

Els vegetarians sovint la utilitzen com a substitutiva de la carn perquè aporta molta proteïna, de fet les Nacions Unides la tenen classificada com a superconreu ja que conté tots els aminoàcids essencials (l'arròs i el blat no) i no té gluten, pel que és apta per celíacs i és més fàcil de digerir per la resta.

Així que ja veieu que us porto un ingredient molt important de conèixer i d'utilitzar a la cuina.

La quinoa es cou com l'arròs i per tant pot substituir-lo en qualsevol dels plats on l'utilitzaríeu. Es bull 15 minuts en dues parts d'aigua per una de quinoa i, si es vol, es pot esbandir una mica abans perquè perdi midó.

Ah! i la trobareu a qualsevol botiga de diètetica o en alguns supermercats.

Ingredients (per 2 persones)


-1 tassa de quinoa
-1 carbassó
-1 ceba
-3 grans d'all
-2 pebrots
-200gr de carn picada
-1l de brou de verdures
-sal

Som-hi!
Començarem posant la quinoa en remull perquè perdi midó. Aquest pas és opcional.





Llavors picarem les verdures i l'all. Jo he posat carbassó, pebrot i ceba perquè és el que tenia a casa però hi podeu posar la verdura que us vingui de gust. Us hi pot quedar molt bé també la pastanaga, l'albergínia, la carxofa,...
Posem oli en una cassola i sofregim les verdures i l'all.


Un cop cuits hi afegim la carn picada i la couem.


A banda escalfem el brou de verdures.
Un cop les verdures i la carn estiguin cuites hi afegim el brou fins a cobrir.


Quan arrenqui el bull hi afegim la quinoa i la courem fins que la pela es separi del gra.


Veureu que es deixa anar una mena d'espiral i el cereal es veurà el suc.
I llestos. Si us ve de gust podeu posar una mica de julivert picat per sobre.


Espero que us agradi la quinoa i que la utilitzeu per anar variant en els plats on normalment uilitzeu arròs.
Bon profit!

3 de desembre del 2012

Taula per a 7.000 milions

És estrany el nom del post oi? Aquest cop no us porto una recepta sinó una proposta d'acció benèfica.
A Intermón Oxfam han creat una campanya que es diu Taula per a 7.000 milions i que pretén ajudar a combatre la fam. Quan he llegit el text de presentació m'hi sentit tant identificada que no m'he pogut estar de compartir-ho amb vosaltres.

L'acció és curiosa, es tracta de seure a taula donant 2€. Fins i tot pots seure al costat d'un amic. Si voleu podeu seure al meu costat aquí i així compartim taula. La idea és aconseguir que seguin 7.000 milions de persones.

Goso demanar-vos que entreu al web i col·laboreu en aquesta campanya perquè s'ho val!I ara que arriba Nadal i que tots estem més conscienciats encara més!

Us deixo el mail que m'han fet arribar una bona amiga que sempre col·labora desinteressadament en un munt d'accions i de la que n'haig d'aprendre molt:



A Internet hem compartit més de 20.000 milions de fotos de menjar. Una dada sorprenent, i per a nosaltres esperançadora. Perquè veure que a la gent li agrada compartir és pensar que junts podem combatre la fam.

Tu que col·labores amb nosaltres ja saps que avui gairebé 900 milions de persones se n'aniran a dormir sense poder menjar. I el més injust és que ho faran en un món capaç d'alimentar tothom. Per això, des d'Intermón Oxfam, creem la campanya Taula per a 7.000 milions.

Una taula simbòlica que volem omplir de gent compromesa i solidària com tu. I necessitem la teva ajuda per fer-la tan gran com sigui possible.

Per això et demanem que ens ajudis a difondre la campanya: demana als teus amics que entrin a www.taulapera7000milions.org  i s'asseguin a la taula. Comparteix-lo entre els teus amics, familiars, companys... També ho pots penjar al teu mur del Facebook o twitejar-ho entre els teus contactes. Digue-ho a tothom que coneguis!

Aconseguim crear entre tots una taula en què l'única fam que hi hagi sigui la fam de justícia.

Moltes gràcies!

28 de novembre del 2012

Cecina, típica de la Toscana

Hola a tots,
Avui us porto un plat diferent i curiós que ha anat a parar al blog al revés de com ho fan els plats normalment: habitualment tinc els ingredients i busco una recepta però aquest cop ha estat al revés.
El meu pare em va regalar un paquet de farina de cigró i em va dir "investiga!", així que a partir d'un ingredient, he descobert un plat senzill i curiós molt conegut a la zona de la Toscana. Es tracta d'una mena de coca/quiche/no sabria ben bé com definir-la que es serveix d'entrant i té un gust molt autèntic i mediterrani.

La farina de cigró s'utilitza als països mediterranis, inclosos els àrabs. Substitueix les altres farines i té l'avantatge de no contenir gluten, així que és apte per a celíacs. Se'n fan pans,  pastissos,...té un gust molt saborós i diferent al que estem acostumats. Es troba en botigues de dietètica i en alguns supermercats que tenen club gurmet. La meva ha vingut directa de Tunísia ;-)


El plat que cuinarem avui és la Cecina (chechina com es pronunciaria en italià) que prové de la Toscana, on hi ha un poble i un riu que porten el mateix nom, encara que també n'hi ha versions genoveses i sardes. És un plat amb pocs ingredients que es sol servir d'entrant i s'ha de menjar calent. Combina molt bé amb una bona copa de vi negre i unes olives.

Ingredients (per un motlle de 26cm)

-300gr de farina de cigró
-6 cullerades d'oli d'oliva verge extra
-1,5l d'aigua freda
-sal
-pebre blanc
-romaní/alfàbrega/herbes provençals per aromatitzar

Som-hi!

Posem en un bol l'aigua i hi anem afegint la farina a poc a poc i sense parar de barrejar.


Llavors hi afegim l'oli les herbes que haguem triat i la sal i ho remenem. Veureu que la barreja que en resulta és bastant líquida.


Ho deixem reposar com a mínim mitja hora (quan més reposi més bona serà).
Un cop reposada li traiem l'escuma que s'hagi format a la superfície.


Untem el motllo amb oli perquè no s'enganxi i la bolquem amb cura. Hem de vigilar que ens quedi un gruix d'un centímetre aproximadament.
L'enfornem a 220ºC fins que quedi rossa i es desenganxin les vores.
Quan ja estigui cuita espolvoregeu una mica de pebre blanc per sobre i a taula.



Espero que us agradi i que la proveu de fer.

Bon profit!

8 de novembre del 2012

Magdalenes sense llet (aptes per intolerants a la lactosa)

Hola a tots,
Avui us porto una recepta per tots aquells que no podeu consumir lactosa ni proteïna de vaca.
Per causes personals acabo de submergir-me en l'horrorós món de les al·lèrgies alimentàries i se que és molt complicat trobar aliments que no portin cap derivat de la lactosa, així que aquesta recepta us la dedico! Unes meravelloses magdalenes, suaus i molt flonges, que us encantaran.


Ingredients: (20 magdalenes aprox)

-200gr de sucre
-200gr de farina
-4 ous
-14 cullerades d'oli
-2 cullerades petites de llevat químic (tipus Royal)
-1 cullerada petita de bicarbonat
-pell de taronja o llimona


Som-hi!

Preescalfem el forn a 180ºC a dalt i a baix.

Comencem batent els ous amb el sucre fins que quedi ben amorós.


Llavors hi afegim l'oli i continuem batent per integrar-lo bé.


A banda barregem la farina, el llevat i el bicarbonat. Ho afegim a la barreja anterior tamissant per tal que les magdalenes quedin ben flonges.


Finalment hi afegim la pell de la taronja o la llimona i si voleu una mica d'aigua de taronger i vainilla ensucrada. O el que us agradi per donar gust.


Posem una mica d'oli al motllos perquè no s'enganxi la massa. Compte! no feu servir mantega ja que estem fent una recepta sense lactosa!

Omplim els motllos fins a 3/4 parts. Ompliu-los una mica menys de com es veu a la foto perquè aquesta recepta creix força.


Ho enfornem a 180ºC durant 20 minuts només a baix. No deixeu que quedin molt daurades perquè llavors us quedaran resseques.





I llestos! ja veureu que són unes magdalenes molt flonges i suaus. Ideals per acompanyar amb un trosset de xocolata. Això si, xocolata pura perquè no faci mal als intolerants a la lactosa!

Bon profit!

2 de novembre del 2012

Tempura de verdures

Hola a tots!
Avui us porto una recepta ben senzilla!!!
La témpura (tal com es pronunciaria si llegíssim del japonès) és una farina que s'utilitza sobretot en la cuina japonesa per fregir verdures i marisc.
La original sol sucar-se en una salsa (Tentsuyu) feta a base de brou, salsa de soja i sake dolç al que se li afegeix ratlladura de gingebre, ratlladura de rave i espècies.
Com a curiositat explicar-vos que una de les teories de l'origen de la témpura es que vindria de Portugal, a través dels jesuïtes portuguesos que van anar a Nagasaki. De fet a Portugal tenen un plat que es diu Peixinhos da horta que és sospitosament semblant.

Sigui com sigui la témpura es molt fàcil de fer i ens soluciona un àpat si l'acompanyem d'una carn o d'un peix.

Ingredients

-1 albergínia
-1 pebrot verd
-1 pebrot vermell
-2 pastanagues
-110gr de farina de tempura
-150cc d'aigua freda (de la nevera)

Som-hi!

Comencem tallant les verdures a bastonets. Si us agrada més a trossos petits també es pot fer, però a bastonets us quedarà igual que la que serveixen al restaurant japonès.
Jo he triat aquestes verdures però en podeu fer d'altres, el que és important pels japonesos és que la témpura tingui varietat cromàtica, així que barregeu colors, us quedarà molt més vistosa.


Llavors barregem la farina de témpura amb aigua ben freda en la proporció que ens indiqui la marca que haguem triat. Jo utilitzo la de Mercadona i aquesta dóna com a proporció 110gr de farina per 150cc d'aigua.


Si voleu, comenceu fent la barreja d'una proporció (110gr-150cc) i si us falta massa en torneu a fer més, d'aquesta manera us assegureu de no malgastar la farina.

En una paella posem oli abundant i l'escalfem ben calent però sempre vigilant que no se'ns cremi. Ho sabreu de seguida per l'olor que desprèn.

Un cop l'oli sigui calent suquem les verdures a la témpura i les posem a fregir. Es fan ràpid, amb un parell de minuts n'hi ha prou, gireu-les perquè es facin per totes bandes.


Una bona opció perquè quedin ben fregides és coure-les a la fregidora. No se si ho sabíeu, però encara que us sembli curiós, és molt més sa fregir en una fregidora que en poc oli a la paella, ja que els aliments a la fregidora al estar "rodejats" d'oli queden segellats de seguida i no s'empapen per dins de l'oli, mentre que a la paella, al no quedar tant ben recoberts xupen l'oli i s'han de deixar més estona en paper absorvent.

Un cop dauradeta, però no massa perquè no quedi resseca, traiem la verdura de la paella i la deixem una estona al paper absorvent perquè perdi l'oli.


I llestos, ja teniu un plat de témpura ben senzilla, suqueu-la amb salsa de soja i a gaudir.
Bon profit 頂きます!

22 d’octubre del 2012

Cupcakes de xocolata i galeta Oreo

Hola a tots!
Avui us porto una recepta que a simple vista sembla més complicada de les que us porto normalment, però us asseguro que si seguiu la recepta al peu de la lletra us sortirà perfecta.

Els cupcakes són uns pastissets típicament nord-americans que es solen coure en un motllo de magdalena i que al damunt duen una decoració, com per exemple crema, nata, merenga, sucre glaçat..

Hi ha dues teories sobre l'origen dels cupcakes:
L'una diu que el seu nom prové del fet que als inicis es cuinaven dins d'una cup(tassa) + cake(pastís). L'altre diu que el seu nom ve del fet que les mesures es calculaven en tasses. De fet les receptes americanes veureu que encara utilitzen aquesta manera de mesurar.

Sigui quin sigui el seu origen, el cert és que els cupcakes s'han tornat a posar de moda gràcies a sèries de televisió com Sex & The City i ara en podem trobar a pastisseries especialitzades i es serveixen en festes de tot tipus.

Així que aquesta recepta us serà molt útil si voleu que la vostra festa d'aniversari sigui d'allò més IN.

Bromes a banda, anem pel que ens interessa....Veureu que jo he decidit no fer la magdalena d'Oreo i fer-la només de xocolata perquè no carregui massa el gust d'Oreo però us ensenyaré les dues opcions perquè feu la que més us convingui.

Ingredients (per a 12 cupcakes)

Magdalenes
-120gr de mantega sense sal
-140gr de sucre
-110gr de farina
-3 cullerades de xocolata en pols
-7/8 galetes Oreo grans (opcional)
-70ml de llet sencera-1 culleradeta de llevat tipus Royal
-1 pessic de sal
-2 ous grossos

Buttercream d'Oreo
-2 sobres de mini Oreo o 6 Oreo grans
-200gr de mantega sense sal
-400gr de sucre de llustre
-1 culleradeta d'extracte de vainilla
-12 mini Oreo per decorar

Som-hi!

Comencem pre-escalfant el forn a 170ºC així quan acabem de preparar la massa ja el tindrem a punt.

Posem els motlles de magdalenes en una safata de forn untats per dins amb mantega per tal que no s'enganxin. Aquests que he fet servir jo de colors són de silicona i els he comprat a la botiga Casa. El paquet de 6 unitats val 2,59€ així que trobo que són una bona inversió ja que els papers de magdalena a vegades es baden amb el pes de la massa i et pots endur un ensurt. A més, els colors m'agraden!


En un bol tamisem la farina, el cacau, la llevadura, la sal (i les 7/8 Oreos grosses si voleu que la massa també sigui d'Oreo). El cacau us aconsello que sigui sense sucre, jo utilitzo el de Valor. És important tamisar els ingredients perquè quedin unes magdalenes ben esponjoses. Per fer-ho podeu utilitzar un colador sense problemes si no teniu tamisador.


En un altre bol batem la mantega a temperatura ambient amb el sucre fins que quedi ben barrejat i cremós. Llavors hi afegim els ous d'un en un remenant bé cada vegada. Al principi la mantega s'enganxa però llavors veureu que es va deixant anar.



Després afegirem la meitat de la barreja seca (farina, sucre,…) a la barreja líquida i remenarem bé.


Un cop barrejat hi posarem la llet i barrejarem de nou.


Quan tot estigui ben barrejat i acabem d'afegir l'altre meitat de barreja seca i ho remanem bé durant un parell de minuts.



Posarem la massa als motllos oplint-ne 2/3 parts per tal que no vessin quan creixi la massa.


Ho posarem al forn 12 minuts aproximadament. Ja sabeu que depèn de cada forn així que controleu que l'interior estigui cuit utilitzant un punxó. Si surt net ja estan cuites. Les traurem del forn i les deixem refredar abans de poder-les decorar.


Per fer la buttercream d'Oreo comencem picant les dues bossetes de mini Oreo o les 6 galetes Oreo grosses en una picadora. Si us queda algun trosset més gros no passa res perquè ja és bo trobar-lo però haureu de vigilar que no us taponi la mànega pastissera quan decoreu.


Llavors en un bol barregem la mantega amb el sucre i la pols d'Oreo. Us recomano que afegiu primer només la meitat del sucre i llavors la resta l'aneu afegint de manera gradual per poder-vos assegurar que no és massa dolç pel vostre gust.



Finalment omplim la mànega pastissera amb la mescla i decorem els nostres cupcakes de la manera que més us agradi. Per omplir la mànega va molt bé posar-la com veieu a la foto dins d'un got.


Si voleu que us quedin en espiral (com els meus) heu de començar de fora cap a dins fent cercles i si voleu que us quedin tipus una flor heu de començar pel centre i anar fent cercles cap a l'exterior. Jo us aconsello que abans de decorar-los proveu de fer els dibuixos a sobre d'un plat.

Col·loquem la mini Oreo decorativa i llestos! Ja tenim els nostres cupcakes com si fossin de pastisseria.


Recordeu que amb la mateixa base de magdalena podeu posar-hi altres decoracions, com per exemple buttercream de vainilla o de xocolata. Més endavant us en posaré receptes perquè pugueu anar variant.

Espero que us surtin molt bé i que em feu arribar alguna foto dels vostres cupcakes.
Bon profit!



Nota: pels que no teniu mànega pastissera o pels que com jo heu patit el simpàtic de Murphy reventant la mànega just en el moment de decorar, us explico una manera senzilla de fer-ne una de casolana:
Agafeu una bossa de plàstic neta i que sigui resistent, per exemple una bossa de congelar. La ompliu amb la massa. Llavors li feu un petit tall en una de les cantonades i llestos! Si teniu broquets en podeu posar un perquè la decoració sigui més treballada. Us deixo un vídeo de com fer-la.

18 d’octubre del 2012

Llacets i palmeretes de pasta de full

Hola a tots!
Aquesta recepta és força coneguda, però no per senzilla i coneguda vull deixar d'explicar-vos-la, ja que si algú no l'ha provat de fer us asseguro que és de les més fàcils i "resultones".
Aquestes pastes van molt bé per acompanyar el cafè o per picar al berenar amb un tros de xocolata. Fan una olor boníssima i es conserven molt bé durant força temps si les poseu en un pot que tanqui hermètic. Ara que, dubto que us durin gaire temps ;-)

Ingredients:
-2 làmines de pasta de full (fresca o congelada)
-sucre en gra (el normal)
-sucre glas
-aigua
-mel

Som-hi!
Comencem espolvorejant la superfície on treballarem amb sucre glas.
Hi posem la pasta de full al damunt i posem més sucre glas per sobre. Amb un corró l'estirem una mica perquè entri el sucre dins la massa. També podeu fer la pasta de full a casa. Jo no l'he fet mai, a veure si m'animo i us explico si és molt complicada de fer.


Llavors fem la forma. Jo us plantejo dues opcions: llacets i palmeretes.
Per fer els llacets tallem la massa en tires.


Després fem pilonets de tres trossos de massa. Cada tros el pintem amb una mica d'aigua perquè el de sobre s'hi enganxi.


Llavors fem un gir a la meitat i ja tenim els llacets.


 Consell: per tallar la pasta de full us aconsello un talla-pizza mullat en aigua, així no se us enganxarà.

Per fer les palmeretes enrotllem per cada costat de la massa al vertical fins que els dos rotlles es trobin al mig.



 Hi ha gent que ho fa plegant en comptes d'enrotllant però jo trobo que així queden més boniques les palmeres.
Llavors tallem seccions d'un centímetre de gruix aprox. A mi m'agrada que quedin una mica gruixudes però això va a gustos. Llavors pintem tant les palmeres com els llacets amb un barreja a parts iguals d'aigua i mel.



Us aconsello que poseu la barreja d'aigua i mel un moment al microones així la mel quedarà ben desfeta. Jo hi he posat unes gotetes d'aigua de taronger, que li dóna un toc molt bo.



Espolvorejeu sucre normal per sobre perquè així el trobem quan en els mengem.
Enfornem a 190ºC durant 15 minuts. Recordeu que cada forn és un món!
Traiem les pastes del forn i les deixem sobre una reixeta perquè refredin. Podeu tornar a pintar-les una mica amb l'aigua i la mel i així us brillaran més.




I llestos, ja veureu que sou incapaços de menjar-ne només una quan tota la cuina us faci olor d'aquestes pastes delicioses.

Bon profit!

11 d’octubre del 2012

Maionesa d'alvocat

Hola a tots!
Ara ja feia massa dies que no penjava una recepta però això de tenir un petit de dos mesos no deixa gaire estona pel blog...

Avui us porto una recepta de salsa, que encara no n'havíem fet mai cap!
La maionesa és molt fàcil de fer si saps com fer-la perquè no es talli. Jo us explicaré una manera de fer-la que surt bé el 100% de vegades, no falla.
Aquesta salsa és molt versàtil perquè queda bé amb un munt de coses i si la feu d'alvocat com us proposo li donareu un toc diferent, per sortir de la rutina, per exemple acompanyant un avorrit arròs blanc,...

Ingredients

-1 ou
-1 rajolí de vinagre
-1 pessic de sal
-250ml d'oli d'oliva
-1/2 alvocat









Som-hi!
La manera infalible de fer la maionesa és amb la batedora. Posem l'ou sense closca al fons, un rajolí de vinagre (no gaire que no agafi massa gust) i el pessic de sal.


Al damunt hi posem l'oli i hi col·loquem el braç de la batedora de manera que quedi recolzat al fons del got de batre.
Llavors anem fent cops de batedora, sense que sigui seguit, i sobretot sense aixecar el braç de la batedora del fons!! Un cop hagi cuallat ja podem moure el braç de dalt a baix a poc a poc per agafar bé tot l'oli.


 Un cop la maionesa ja està acabada hi afegim mig alvocat tallat a trossets i el batem amb la maionesa.

I llestos! Una salsa fàcil, bona i diferent. I sobretot molt fàcil de fer....


Ja em direu si us ha sortit bona.
Bon profit!