23 de maig del 2012

Flam de taronja

Hola a tots,
Avui us porto una recepta refrescant i fàcil de fer, un postre molt gustós i diferent.
El flam de taronja no és tant pesat com el flam tradicional i agrada molt a petits i a grans.

Ingredients (6 flams aprox.)

-3 taronges de suc grosses
-4 ous
-200gr de sucre
-Caramel líquid (o 50gr de sucre per preparar-lo)



Som-hi!
Comencem ratllant la pela de la taronja i fent-ne alguna tira per després decorar.


Exprimim les tres taronges, n'hem d'obtenir 2 vasos de suc (400 ml). El passem per un colador per eliminar possibles granes.
 Batem els ous en un bol i hi afegim 150gr de sucre i el sucre de taronja fins obtenir una barreja homogènia. Llavors hi afegim la ratlladura i barregem bé.



Per fer el caramel:
Escalfem un cassó els 50gr de sucre amb una cullerada de d'aigua i no deixem de remenar fins que ens quedi un caramel dens i ros. Fer caramel no és fàcil i cal molta paciència, sobretot les primeres vegades. Per això, si ho veieu molt complicat podeu utilitzar caramel líquid, que es compra a qualsevol supermercat.


El posem al cul dels motllos en flameres individuals repartint bé perquè quedi el cul ben cobert i llavors hi afegim la barreja del ou i el suc. Jo vaig omplir només 5 flameres perquè són molt grans. En flameres individuals normals us en sortiran unes 7 o 8 potser.


Posem les flameres en una safata que tingui dos dits d'aigua al cul i ho posem al forn a 160ºC. D'aquesta manera ho courem al bany maria.



Per decorar bullim les tires de pela amb 75ml d'aigua i el sucre restant a foc lent durant 8 minuts. Les escorrem i les deixem refredar.

Deixem refredar els flams mínim una hora, llavors els desemmotllem i els decorem amb la tira de pela ensucrada. Aquesta imatge no és dels meus flams perquè malauradament em vaig oblidar de fer la foto i quan hi vaig pensar ja havien volat!! és que són boníssims...



Espero que els proveu aviat, són fresquets i ara que comença la calor us vindran de gust.
Bon profit!

P.D. Aquesta recepta com moltes d'altres de les que preparo a Evacuinera surten de la factoria Arguiñano. En aquest cas us volia recomanar la revista suplement de Lecturas, Cocina Fácil. Val 1,50€ i hi ha un munt de receptes, sempre molt fàcils de fer, com la filosofia que té aquest blog. A més sempre combina receptes de primers, segons i postres...així que crec que és una bona inversió!

16 de maig del 2012

Mousse de poma

Hola a tots!
Avui us porto una recepta un pèl més elaborada, però no per això resulta més difícil de fer.
Us asseguro que és fàcil perquè surt de l'Arguiñano i ja sabeu que a banda de "rico rico", si una cosa bona tenen les seves receptes és que són fàcils i sempre surten bé!
Es tracta d'una mousse de poma. Es prepara en motlles individuals i us farà quedar com uns senyors si la serviu de postres adornada amb un tall de poma natural.

Ingredients (6 mousse individuals)


-3 pomes
-1/2 llimona (el seu suc)
-4 cullerades de sucre o de xarop concentrat de poma
-10gr de mantega
-150ml de nata per muntar
-2 clares d'ou
-4 fulles de gelatina

Som-hi!

Comencem pelant i tallant les pomes a trossets. Si voleu que la mousse us quedi dolça podeu fer servir pomes Golden, si al contrari voleu que quedi més àcida podeu fer servir Granny Smith.



Exprimirem la mitja llimona i abocarem el suc per sobre de la poma perquè no s'oxidi. Així la mousse tindrà un color groc bonic.
D'altra banda remullem les fulles de gelatina en aigua freda.

Fonem la mantega en una paella i hi afegim el sucre (o el xarop) i la poma.
Ho courem 15 minuts a foc lent. Ho retirarem, ho triturarem i ho deixarem refredar.


Muntem la nata i les clares. Us aconsello que ho feu amb varetes elèctriques, si en teniu. En el meu cas ho vaig fer a mà, de fet me les va muntar el meu "pinxe" de cuina, i us asseguro que acabareu amb el braç cansat. Aquí us voldria recomanar la nata del Mercadona, no perquè sigui més bona que la resta, sinó perquè es munta molt ràpid.


 Escalfem tres cullerades d'aigua i hi dissolem les fulles de gelatina que teníem en aigua freda ben escorregudes. Ho afegim a la compota que teníem refredant i remenem bé.

Llavors hi incorporem la nata i les clares muntades. Ull! dic incorporem i no remenem perquè s'ha de fer amb molt de compte per tal que ni la nata ni les clares es desinflin i així ens quedi una mousse ben espumosa.




Un cop tot barrejat repartim la mousse en motlles individuals i ho posem a la nevera un mínim de tres hores.



I llestos! només caldrà desemmotllar i servir.


Espero que us agradi la recepta i que la proveu de fer ben aviat.
Bon profit!


10 de maig del 2012

Bricks de tonyina (recepta tunisiana)

Hola a tots!
Avui us porto una recepta fàcil que us pot salvar un dinar o un sopar ja que amb un parell de bricks per persona i una amanida quedareu com uns senyors!
Els bricks són tradicionals de Tunisia i s'assemblen una mica als börek turcs. Es tracta d'un farciment que s'embolcalla o bé de pasta filo o bé de pasta malsouka.
Sovint es fan de tonyina o de gambes i el que no hi falta gairebé mai és un ou al mig.

Ingredients (6 bricks)
-1 patata
-2 llaunes de tonyina
-mitja ceba
-julivert picat
-6 ous
-pasta filo o malsouqua
-Tàperes (jo no en tenia i no en vaig posar)

Som-hi!

El primer que hem de fer és posar la patata a bullir.

Mentrestant preparem el farciment. En un bol hi posem la tonyina, la ceba picada, el julivert picat i la patata aixafada quan ja estigui bullida. Ho xafem tot junt i hi posem sal i pebre al gust. Hi posem les tàperes si és el vostre cas.


Llavors preparem la massa. Hem de separar-ne una làmina (vigileu que són molt i molt fines i es trenquen) i plegar-la de manera que quedi quadrada, com a la foto.


Jo he utilitzat la massa autèntica, la malsouka, portada de Tunísia, però ho podeu fer amb pasta filo que trobareu al supermercat. Us deixo una foto del paquet per si us fa gràcia de veure-la. A Tunísia és molt comú i es troba a totes les botigues. Un paquet de 12 làmines val 50 cèntims!!


Després de l'anècdota seguim amb les làmines, un cop plegades hi posem dues cullerades de la barreja a la cantonada de dalt dreta i fent una mica de forat al mig hi posem l'ou, traient-ne l'excés de clara.


Ara ja els podem tancar i posar-los a fregir en oli ben calent. Amb una cullera anem tirant oli per sobre perquè es coguin també per la banda de dalt.



Un truc: quan els poseu a la paella marqueu les vores amb la cullera, d'aquesta manera no se us obriran.
Deixeu-los sobre paper absorbent per treure l'excés d'oli.
I llestos! Ja podreu gaudir d'uns bricks boníssims i molt fàcils de fer.


Espero que proveu la recepta i em digueu com us han quedat.

Bon profit!

4 de maig del 2012

La cuina del senglar: guisat de senglar amb patates i guisat de senglar amb castanyes

Hola a tots,
Avui us porto un post molt especial per molts motius.
Per una banda, el senglar sempre ha format part de la meva vida, el meu avi era caçador i les receptes de senglar eren tota una celebració a casa de la meva àvia.
Ara la meva àvia és molt gran i per això fa un temps li vaig demanar que "em passés el testimoni" i m'ensenyés a cuinar aquest producte tant especial i curiós. Així que la recepta que avui us deixo és un secret de família que em fa molta il·lusió compartir amb vosaltres.

Però aquest post també és especial perquè aquest diumenge dia 06/05/12 es celebra a Osor (el poble dels meus avis) la fira del senglar. Us la recomano 100% ja que hi podreu veure senglars (ideal pels nens, que segurament no n'hauran vist mai), tastar els platillos cuinats amb senglar i conèixer tot el que envolta aquest animal.

I per últim és especial perquè tinc a les meves mans dos exemplars del llibre que es va editar en motiu de la II fira del senglar i que recull totes les receptes de senglar per regalar-vos!


Així que si teniu ganes de guanyar un dels dos llibres només us heu de fer seguidors del bloc i deixar un comentari al final d'aquest post.

I ara si anem a per feina!!

Ingredients

-1 kg de carn de senglar tallada a daus
-800 gr de patates o  500 gr de castanyes (segons la versió que escolliu)
-1 got d'oli d'oliva
-2 cebes
-2 tomàquets
-1 cap d'alls
-ametlles torrades
-all i julivert
-una galeta
-una presa de xocolata
-lligat d'herbes: marduix, sajolida, orenga, romaní, salsa de pastor

Si us animeu a fer la recepta però no sabeu on trobar carn de senglar us podeu posar en contacte amb alguna associació de caçadors. Segur que ells us en podran servir ja que en solen tenir molta quantitat. A més, així us assegurareu que els animals caçats han passat un control del veterinari per confirmar que l'animal no té cap malaltia (s'ha de tenir en compte que és un animal salvatge).

Som-hi!

Comencem pel més important i pel que marcarà la diferència en el nostre cuinat: la preparació de la carn. Primer l'hem de congelar uns 20 dies per tal que les fibres "es trenquin" i la carn sigui més melosa. Llavors 48 hores abans s'ha de dessagnar. Per fer-ho l'hem de posar en un recipient amb una reixa al fons perquè així vagi perdent la sang. Cada 12 hores anem buidant la sang que s'hagi anat escorrent.


Per començar a cuinar ens hi hem de posar d'hora perquè hi estarem unes 5 hores. Posem la carn en una olla o cassola amb oli i la coem molt a poc a poc vigilant que no s'enganxi. Per remenar-la és molt millor sacsejar la cassola que moure la carn amb un estri, perquè així evitem que es trenqui. La millor manera de fer-ho és agafar la cassola per les anses, posar-la a l'altura on us quedin els braços estirats i fer moviments amunt i avall.


Durant tota la recepta el més important serà coure a foc lent i no oblidar anar-lo remenant.

Quan porti una hora més o menys hi ratllem les dues tomates, hi afegim el cap d'alls i les dues cebes a trossos grossos.

A banda anem preparant la picada amb les ametlles, l'all, el julivert i la galeta (també podeu comprar una bosseta de preparat per picada). Hi afegim la presa de xocolata ratllada, que ens donarà aquest toc tant característic.



Al cap d'una altra hora hi afegim la picada i mitja horeta després el lligam d'herbes.

Mentre segueix coent fregim les patates a daus en una paella amb oli abundant. Un cop fregides les deixem escórrer perquè perdin tot l'oli. Si el volem fer amb castanyes s'han de bullir sense pela. És millor fer-ho el dia abans perquè d'aquesta manera els donarà temps de perdre tota l'aigua que tinguin a dins i així no es trencaran.

Els últims deu o quinze minuts hi afegim les patates o les castanyes perquè es barregin els sabors.
I llestos. Podreu gaudir d'un plat típic català que manté aquells sabors dels guisats de l'àvia.



Espero que us animeu a cuinar-lo i que visiteu la fira del senglar d'Osor.
I recordeu, si voleu el llibre de receptes només us heu de fer fans del blog i deixar un comentari en aquest post.

Bon profit!

2 de maig del 2012

Muffins de maduixa

Hola a tots!
Avui us deixo una recepta per llepar-se els dits ara que encara és temporada de maduixes i es poden trobar bé de preu i boníssimes.
Es tracta d'uns muffins de maduixa, o pels de tota la vida: magdalenes de maduixa!
Són molt esponjoses i les converteix en excel·lents el fet d'anar-te trobant els trossets de maduixa natural mentre te les menges. Són ideals per esmorzar o berenar i molt sanes per donar als nens.

Ingredients (12 muffins aprox.)


-250 gr. de maduixes
-250 gr. de sucre (50 són per macerar les maduixes)

-2 ous
-250 gr. de farina
-100 gr. de mantega
-200 ml. de llet
-15 gr. de llevat químic (tipus Royal)
-1/2 culleradeta de vainilla ensucrada
-1/2 culleradeta de canyella
-Un pessic de sal



Som-hi!

Comencem posant a macerar les maduixes tallades a trossets petits en un bol amb els 50gr. de sucre durant mitja hora. Us recomano que feu els trossets més petits que els de la foto, perquè les primeres vegades costa una mica trobar el punt de cocció al forn i si els trossos són grans encara és més dificultós.



Mentrestant en un bol barregem la mantega, la llet i els ous amb una batedora de ma. Si la mantega és tèbia us serà molt més fàcil.





En un altre bol barregem els ingredients secs: la farina, el sucre, el llevat, la vainilla ensucrada, la canyella i la sal. Consell: si les feu amb sucre moreno queden més gustoses.



Un cop barrejat hi anem afegint poc a poc la barreja líquida del primer bol. Jo normalment no li acabo de posar tota perquè no quedi massa líquida. Si això passés s'hauria d'arreglar afegint-hi farina.

Llavors hi afegim els trossos de maduixa macerats sense remenar gaire perquè no perdi esponjositat.




Ara ja podem anar posant la massa als motlles. S'han d'omplir fins a una tercera part.



Un consell: no utilitzeu papers de magdalena, la massa és consistent i més amb el pes de les maduixes, per tant si utilitzeu papers de magdalena se us badaran i es vessarà la massa. A mi em van molt bé els motlles de flam metàl·lics de tota la vida, o també podeu utilitzar motlles de silicona si en teniu.
I cap al forn! els deixarem uns 25 minuts a 190ºC. Podeu saber si estan cuits punxant-los amb un punxó de fusta, si surt net ja estan cuits. Si voleu podeu tirar sucre mòlt per sobre per decorar.





Un cop fora del forn deixeu-los refredar una estona i llavors desemmotlleu-los.


 

Ja veureu quina oloreta us farà tota la casa....
Espero que proveu la recepta i que em dieu com us han sortit.

Bon profit!!